Какво е овърлей и как се поставя?
Овърлеят е по-щадящият вариант на коронка. При неговата изработка зъбът не се изпилява околовръстно, което позволява да запазим неговите външни налични стени. Наричан още „шапка“ или полукоронка, той покрива оклузалната част (тази, която контактува със срещуположния зъб).
По този начин зъбът се защитава от фрактура и се запазват възможно най-много от неговите тъкани.

Кога се налага неговото поставяне?
1) Овърлей се поставя на умъртвени зъби, от които липсва голяма част от зъба. Това се прави с цел защита от разцепвае. Поради загубата на вода и колаген умъртвените зъби са по-податливи на фрактура от живите.
2) На живи зъби с голямо разрушение или обемисти стари пломби. Когато трябва да се постави много голяма обтурация (пломба) композитът (материалът за пломба) има много голямо общо свиване. В резултат от това се получава отлепване на материала от зъба, което може да доведе до вторичен кариес и микропросукване и/или счупване на пломбата или зъба.
Овърлеят е първи избор за възстановяване на такива зъби. Не може да бъде поставен само ако зъбът е бил изпилен за корона преди това.
Овърлеите се правят основно от 2 материала – керамика и композит. Това е така, защото само те могат да се залепят (адхезивно) с микровръзка към зъбните тъкани (емайл,дентин). Тази връзка е изключително здрава, защото се получава химична спойка между двете повърхности.
Керамиката е добре познат материал и широко се използва в стоматологията. За овърлеи и коронки на задни зъби се използва пресована керамика, която е изключително здрава и поема без проблеми дъвкателното налягане.
Композитът (фотополимер) е материалът, от който се правят пломбите, но в лабораторията те се обработват под висока температура и/или налягане, което ги прави по-износоустойчиви. Недостатък на композита, по принцип, е неговото оцветяване с времето и нуждата от полиране.