Оклузален анализ

Оклузален анализ се прави когато има симптоми за функционални проблеми. Такива симптоми представляват оплаквания от болки и щракане на долночелюстната става (тя се намира в областта под слепоочието и пред ушната мида) особено при пациенти, които стискат и скърцат със зъби. Клинично се наблюдава абразия, (изтриване на зъбите, нехарактерно за възрастта) едностранно или двустранно снижена захапка. Може да се наблюдава лицева асиметрия поради по-напрегнатото състояние на масетерните мускули (дъвкателните мускули), дори различно ниво на двете рамена или стъпала.
Две са основните причини за функционални проблеми: от зъбен характер и невро-мускулен. По-голям процент от тях обаче е отреден на функционални проблеми с първопричина от зъбен характер. Това може да се случи поради вродени зъбни аномалии (криви зъби и захапки), както и от неправилно изработени корони, пломби и други вторични причини.
Оклузалният анализ цели да намери най-правилната позиция на долночелюстната става. Тази става е единствената в човешкото тяло, която има 2 ставни глави, влизащи едновременно в ставните ямки.
Поради предварителен контакт, снижена захапка, блокажи и други, това едновременно движение не се случва, като в резултат на това се изкривява долната челюст (т.е. двете глави на ставите влизат в положение различно от нормата).
Като резултат от това може да има проблем със ставите, проблеми с мускулите, които водят ставите при движение, както и със зъбите.
Общ проблем е,че цялата тази система работи с по-голямо натоварване, което бавно, но сигурно води до тежки последици.
Самото изследване предствалява снемане на отпечатъци и регистриране на захапката в най-правилната позиция на ставата. След като се отлеят моделите с взета захапка в артикулатор може да се види има ли изместване на позицията на долната челюст и къде е проблема.