Какво е коронка и как се прави?
Всеки пациент знае как изглежда една коронка. В близкото минало е била първи избор, но с навлизането на микроинвазивната стоматология и различните други варианти, изпиляването за корона има все по-малко индикации. Най-често се налага подмяна, тоест да се направи нова коронка, когато зъбът вече е изпилен за такава.
Направата на качествена коронка изисква добър екип зъболекар-зъботехник.
Правилното оформяне (препарация), доброто отпечатване (на модели или дигитално) и прецизната зъботехническа работа гарантират точността на дадена корона.
Дали по конвенционален или дигитален начин по пътя има много места за грешка. Такива могат да доведат до неточност на короната, а тя до вторичен кариес на границата между короната и зъба, до възпаление на венеца около короната и др.
На трето място, ако новата конструкция не бъде добре артикулирана (нагласена на височина) или има блокаж при
движение, тогава има риск и от загуба на зъба, както и този срещу него, от претоварване.
Поради тези причини една коронка може да има различна цена на пазара
Видове коронки
Короната може да бъде направена от няколко материала
• Благородна сплав – злато, платина
• Метало-керамика
• Чиста керамика
• Цирконий
• Композит
Короните, изработени изцяло от метална сплав – благородна или не, поради естетични причини, не се поставят.
Метало-керамика – най-често използваният материал
Предимства:
o Здравина
o Износоустойчивост близка до зъбите
o Цена
Недостатъци:
o Зъбът се изпилява най-много спрямо останалите материали
o Средно ниво на естетика – не се препоръчва за фронтални зъби
Чиста керамика – най-предпочитания и често използван материал
Керамиката също бива няколко вида според износоустойчивост, здравина и естетика.
За задни зъби се използва най-често пресована керамика, която има изключителна здравина и близка износоустойчивост до естествените зъби (една идея по-голяма). От пресована керамика могат да се направят корони чрез пресоване в лаборатория или чрез фрезоване (изрязване, основно с новите CAD-CAM технологии (дигитални). Независимо от метода в основите си тези коронки се изработват от готови блокчета пресована керамика. Тъй като блокчето е един цвят, за да се получи естествен външен вид тези коронки се дообработват допълнително, като или се нанася допълнително керамика или керамични бои.
За предни зъби се предпочита керамика, която се нанася. По този начин могат да се вградят много цветове и ефекти, а резултатът е изключителна имитация и естественост, близка до нашите зъби.
Предимства:
o Добра износоустойчивост
o Здравина
o Естествен вид на материала
Недостатъци:
o Цена
Цирконий – Цирконият е материал, който се е наложил като заместител на метало-керамиката. Циркониевият оксид е плътно бял и замества метала.
Има голям недостатък, а това е неговата висока твърдост, поради което ние го използваме в редки случаи като безметални мостове.
Също така връзката между циркония и твърдите зъбни структури е много по-малка спрямо тази между керамика, композит и зъбите.
За отделни корони, овърлеи и др. няма предимства пред пресованата чиста керамика, а освен това е много по-твърд, което крие риск за по-бързо изтриване на срещуположния зъб.
Поради силната маркетингова стратегия за налагане на циркония на пазара фирмите производители се опитват да подобрят адхезията (залепването) на материала към зъбите. Независимо от това връзката на керамиката към зъбите остава няколкократно по-добра.
Предимства:
• при алергия от метал е заместител при изработка на мостове
Недостатъци:
• голяма твърдост
• слаба връзка между циркония и зъбите и циркония и керамиката, нанесена върху него в сравнение с чиста керамика (пресована)
• цена
Композит – Композитът е едно икономично решение и заместител на керамиката.
Като по-икономичен материал има своите предимства и недостатъци
Предимства:
• износоустойчивост като на естествен зъб
• естетични резултати
• много добра връзка (адхезия) към зъбите.
Недостатъци:
• оцветяване с времето като естествен зъб

Порцеланови (керамични) фасети

Най-дълготрайният и естетичен начин за създаване на красива усмивка е чрез керамични фасети. С тях може да се подобри цвета и формата на зъбите, като предимството е, че не се оцветява от храни напитки.
Чрез керамиката могат да се вградят различни цветове и ефекти, които максимално имитират естествените зъби.
Поради тази причина най-красивите фасети се получават от керамика, която ръчно се нанася. Независимо от навлизането на новите технологии за компютърен дизайн и принтиране на керамика послойната техника остава най-добрият избор или „златен стандарт“ за максимално естетични резултати.