Коронки върху зъби

Начало | Услуги | Коронки върху зъби

“Зъбна коронка” е добре познато понятие сред пациентите. Представлява цялостно обличане на зъба.

Всеки пациент знае как изглежда една коронка. В близкото минало е била първи избор, но с навлизането на микроинвазивната стоматология и различните други варианти, изпиляването за корона има все по-малко индикации. Най-често се налага подмяна, тоест да се направи нова коронка, когато зъбът вече е изпилен за такава.
Направата на качествена коронка изисква добър екип зъболекар-зъботехник.
Правилното оформяне (препарация), доброто отпечатване (на модели или дигитално) и прецизната зъботехническа работа гарантират точността на дадена корона.

Дали по конвенционален или дигитален начин по пътя има много места за грешка. Такива могат да доведат до неточност на короната, а тя до вторичен кариес на границата между короната и зъба, до възпаление на венеца около короната и др.

На трето място, ако новата конструкция не бъде добре артикулирана (нагласена на височина) или има блокаж при движение, тогава има риск и от загуба на зъба, както и този срещу него, от претоварване. Поради тези причини една коронка може да има различна цена на пазара

Основно се изработват от 4 вида материал: металокерамични, изцяло керамични, циркониеви и композитни. 

Коронки върху зъби

Видове коронки

Короната може да бъде направена от няколко материала:

 • Благородна сплав – злато, платина

 • Метало-керамика

 • Чиста керамика

 • Цирконий

 • Композит

Короните, изработени изцяло от метална сплав – благородна или не, поради естетични причини, не се поставят.

Металокерамични коронки

Метало-керамичната коронка е най-разпространения вид протезна конструкция в близкото минало. Има здравина, а керамиката покриваща метала, я прави и естетичен вариант за възстановяване. Постепенно нейната употреба се измества от изцяло керамичните варианти, но благодарение на по-ниската си цена, все още се поставят. 

Един от най-големите недостатъци на този вид коронки е количеството зъбна тъкан, която трябва да се отнеме, за да има място за метал и керамика. 

Предимства:

 • Здравина

 • Износоустойчивост, близка до зъбите

 • Цена

Недостатъци:

 • Зъбът се изпилява най-много, спрямо останалите материали

 • Средно ниво на естетика – не се препоръчва за фронтални зъби

Коронки от чиста керамика

Това е най-предпочитаният и често използван материал.

Зъбни коронки
 

Керамиката също бива няколко вида според износоустойчивост, здравина и естетика.

За задни зъби се използва най-често пресована керамика, която има изключителна здравина и близка износоустойчивост до естествените зъби (една идея по-голяма). От пресована керамика могат да се направят корони чрез пресоване в лаборатория или чрез фрезоване (изрязване, основно с новите CAD-CAM технологии (дигитални). Независимо от метода в основите си тези коронки се изработват от готови блокчета пресована керамика. Тъй като блокчето е един цвят, за да се получи естествен външен вид тези коронки се дообработват допълнително, като или се нанася допълнително керамика или керамични бои.

За предни зъби се предпочита керамика, която се нанася. По този начин могат да се вградят много цветове и ефекти, а резултатът е изключителна имитация и естественост, блика до нашите зъби.

Предимства:

 • Добра износоустойчивост

 • Здравина

 • Естествен вид на материала

Недостатъци:

 • Цена

Циркониеви коронкиВидове коронки

Цирконият е материал, който се е наложил като заместител на метало-керамиката. Циркониевият оксид е плътно бял и замества метала.

Има голям недостатък, а това е неговата висока твърдост, поради което ние го използваме в редки случаи като безметални мостове.

Също така връзката между циркония и твърдите зъбни структури е много по-малка спрямо тази между керамика, композит и зъбите.

За отделни корони, овърлеи и др. няма предимства пред пресованата чиста керамика, а освен това е много по-твърд, което крие риск за по-бързо изтриване на срещуположния зъб.

Поради силната маркетингова стратегия за налагане на циркония на пазара фирмите производители се опитват да подобрят адхезията (залепването) на материала към зъбите. Независимо от това връзката на керамиката към зъбите остава няколкократно по-добра.

Предимства:

 • при алергия от метал е заместител при изработка на мостове

Недостатъци:

 • голяма твърдост

 • слаба връзка между циркония и зъбите и циркония и керамиката, нанесена върху него в сравнение с чиста керамика (пресована)

 • цена

Композитни коронки

Поставени коронки

Композитът е едно икономично решение и заместител на керамиката.

Като по-икономичен материал има своите предимства и недостатъци

Предимства:

 • износоустойчивост като на естествен зъб

 • естетични резултати

 • много добра връзка (адхезия) към зъбите.

Недостатъци:

 • оцветяване с времето като естествен зъб

В наши дни показанията за поставяне на коронки са ограничени, те включват:

 • поставяне на коронка, ако преди това е имало такава

 • когато зъбът е много разрушен

В останалите случаи се препочита да се поставят овърлей ( полу-коронки) за задни зъби или фасети на предни, за да не се изпиляват прекомерно зъбите.

Коронките върху импланти, обаче са единственото решение.  Аналогично на зъбите, от импланта, над венеца, има надстройка ( играе ролята на пънче), върху което се поставя коронката.  Те могат също да се изработят от гореописаните материали.

След поставянето на импланта се изчаква между 3-6 месеца, в зависимост от случая.  След което могат да се вземат отпечатъци за коронка върху имплант.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Вземането на отпечатъци  и поставянето на коронка върху имплант не боли и не изисква поставяне на упойка. 

Времето за изработване е същото като при тези върху зъби, вземането на отпечатък дори е по-бързо.

За този тип коронки има протетични и лабораторни компоненти, които липсват при тези върху зъби.  Това налага оскъпяване на крайния продукт, независимо че са направени от един материал.

Не е добре да се правят такива смесени мостове. Причина за това е, че зъбите имат естествени микродвижения, тоест когато ядем, те има способността да потъват, благодарение на периодонталните нишки около корена, които играят роля на “амортисьори”. Имплантите от своя страна нямат никакво движение. При натоварване на такава конструкция, единия край ще е неподвижен, а другия ще прожинира. Това ще доведе до претоварване на имплантите и тяхната по-ранна загуба. 

Всички материали са достатъчно здрави, за да издържат на натоварване при дъвкане. В днешно време все по-предпочитани са изцяло керамичните коронки, които изглеждат по-естествено, няма метал в тях и са достатъчно здрави. Копозитни коронки се правят по-рядко, те са по-икономичен вариант. Недостатък е тяхното оцветяване с времето.  

Ние даваме 10 години гаранция за всички керамични и металокерамични коронки върху зъби и импланти, но коронките могат да издъжат и над 20 години.

Важен фактор за дълготрайността не е толкова материала, колко това дали коронките са точни, за да няма възпаление на венците и просмукване към зъбите (или имплантите); важно е също така дали захапката е балансиранаи дали има претоварване. 

Това със по-голяма сила зависи за коронките върху импланти. Ако коронката върху имплант не  добре направена, тя може да съкрати живота на самия имплант многократно. Една от основните причините за загуба на интегрирал вече имплант е тази – лошо направена коронка.

Автор д-р Бояна Бянова

 

Споделете