Заболявания

Начало | Заболявания

Кариес стадии

Kариес

Кариесът е процес, който започва много преди първите видими промени. Основните причинители са специфични микроорганизми, които прилепват към зъбната повърхност.
От кариес до пулпит

Пулпит

Пулпитът е възпалително заболяване на зъбите, което обхваща зъбната пулпа. Зъбната пулпа е тъкан във вътрешността на зъба, която съдържа кръвоносни съдове – артерия и вена и зъбния нерв.

Периодонтит (гранулом)

Основно периодонтите се делят на инфекциозни ( от микроорганизмите във възпалената пулпа ) и неинфекциозни ( от травма – падане или силен удар)
гингивит

Гингивит

Гингивита е заболяване, което се характеризира основно с възпаление на венците. Причините за възникването му са различни – наличие на зъбна плака и зъбен камък, пубертет, бременност или при определени болестни състояния.
периимплантит стадии

Периимплантит

Периимплантитът е възпаление на тъканите, поддържащи импланта – меките тъкани и костта. Това е обратимо състояние, но ако не се реагира бързо се засяга костта и импланта губи своята стабилност.
Кариес в детска възраст

Кариест в детска възраст

Причинителите на кариес при децата са същите, както и при възрастните, но при децата има и още предпоставки за поява.
бруксизъм

Бруксизъм

Това е парафункция, вреден навик на многократно повтарящо се движение. Основно се наблюдава стискане на зъбите без движение на долната челюст или скърцане със зъби под силното действие на дъвкателните мускули.
Ретиниран мъдрец

Ретиниран мъдрец - Перикоронарит

Понякога мъдреците остават под нивото на венеца и не пробиват. В други случаи техния пробив започва, но поради липса на достатъчно място не пробиват изцяло и остават ретинирани или полуретинирани в костта.
Споделете