Бруксизъм

Заболявания | Бруксизъм

Бруксизъм - стискане и скърцане със зъби

бруксизъм

Какво представлява бруксизма?

Това е парафункция или още вреден навик на многократно повтарящо се движение. Основно се наблюдава стискане на зъбите без движение на долната челюст или скърцане със зъби под силното действие на дъвкателните мускули, които движат долната челюст напред, назад и странично.

Най-честите оплаквания са свързани с болка и схващане на дъвкателните мускули сутрин след сън. Може да се срещне също главоболие, неразположение и отпадналост.

Какви са причините?

Причините могат да се разделят на местни и общи. Местните причини включват неправилна захапка, неточна обтурация (пломба), корона, мост или протеза, които водят до предварителен зъбен контакт.

Общите причини са на психическа основа – от физическа или психическа преумора, стрес, фобия или други моменти на напрежение.

Какво се случва при стискането и скърцането със зъби?

Най-често последствията и продължителното скърцане със зъби води до изтриване на зъбния емайл, а понякога води до засягане на зъбодържащите структури – отдръпване на венците, резорбция на кост и поява на подвижност на зъбите.

Какво е лечението?

Лечението включва изработката на назъбна шина от пластмаса, която задължително се носи вечер и понякога през деня. Тя играе ролята на посредник между долните и горните зъби, с което предодвратява изтриването им.

Споделете