Видове фасети

Видове фасети

faseti-sled

Керамични фасети

Керамичните фасети от своя страна също са няколко типа, според вида материал и технологията на изработване.

Най-дълготрайният и естетичен начин за създаване на красива усмивка е чрез керамични фасети. С тях може да се подобри цвета и формата на зъбите, като предимството е, че не се оцветява от храни напитки. Чрез керамиката могат да се вградят различни цветове и ефекти, които максимално да имитират естествените зъби.

Поради тази причина най-красивите фасети се получават от ръчно изработената керамика. Независимо от навлизането на новите технологии за компютърен дизайн и принтиране на керамика, послойната техника остава най-добрият избор или „Златният стандарт“ за максимално естетични резултати.

За задни зъби най-често се използва керамика, която е пресована под налягане или фрезована от вече пресовано блокче. Този метод на изработване осигурява голяма здравина и е подходяща за дъвкателните зъби. За предните зъби се предпочита керамика, която е нанесена слой по слой. Този метод дава максимална естетика и имитиране на естествените зъбни структури – емайл и дентин.

Фотополимерни фасети

Композитните или фотополимерните фасети се изработват в лаборатория, общо казано от подобен материал, от който се правят обтурациите (пломбите). Лабораторните фасети обаче се изработват при специфични условия: светлина и висока температура, което ги прави много по-здрави от обикновената пломба. Те могат да бъдат полирани до блясък. Недостатък на композита е неговото оцветяване с времето, така, както се оцветяват и нашите зъби. Този вид фасети изисква повече поддръжка, ежегодно полиране и почистване.

Споделете