Лечение на Бруксизъм

Начало | Услуги | Лечение на Бруксизъм

Първа стъпка в лечението на бруксизъм е уточняване на причината на заболяването, която най-често е от зъбен характер, но в забързаното ни ежедневие стресът също е фактор. Рядко обаче е причина самостоятелно да води до бруксизъм, или може би само в началото. За да се уточни това, се назначава оклузален анализ.

Втора стъпка – дали има изменения на други структури вследствие от бруксизма и тяхното лечение. Те са индивидуални и засягат зъбите – абразия, снижаване на захапката, клиновидни дефекти и др. Могат да засегнат мускулите или ставата или двете едновременно.

Лечението на бруксизъм често е комплекс от лечебни процедури по възстановяване целостта на зъбите, височината на захапката и правилното функциониране и позиция на долночелюстната става. Това може да отнеме от 1-2 седмици до няколко месеца, в зависимост от тежестта на случая.

Често пациентите погрешно смятат, че носенето на шина през нощта е напълно достатъчно, но това е вярно в много малък процент от случаите, когато лечението е в начален стадий на заболяването. Най-често носенето на шина “найт гард” се назначава след лечение на бруксизъм или преди него, когато пациента няма готовност да го започне веднага.

Споделете