Ортодонтия

Начало | Услуги | Ортодонтия

Ортодонтията (от гръцки език ,,Ортос” – правилно/право и ,,Одонт’’ – зъб) е наука за правилно и функционално подреждане на зъбите.

Оптимално подредените зъби имат много предимства, някои от които са:

 • Красива усмивка;
 • Функционална захапка

Тя позволява правилно разпределение на дъвкателните сили. Улеснява дъвченето, тъй като то е максимално ефективно, с минимални усилия, което е щадящо за зъбите и им гарантира по-дълъг живот и поддържа дългосрочна стабилност на получените резултати;

 • Правилен говор;
 • Липса на ротирани и/или струпани зъби

Това допринася за по-лесното им почистване и съответно за по-малко натрупване на плака, зъбен камък и поява на кариес;

 • Минимално натоварване на темпоро-мандибуларните стави и мускули;
 • Предпазва зъбите от счупване при травми;
 • Създава оптимални условия за поставянето на коронки или импланти и др.

За постигането на гореспоменатите резултати, е необходимо да се направи точна диагноза и индивидуален план за лечение, съобразен с отделните характеристики на всеки пациент.

брекети

Диагнозата и планът за лечение се оформят от няколко етапа.

Първият етап е първоначалният преглед, на който се оглежда общото състояние на зъбите, мускулите и долно-челюстните стави. Обсъждат се желанията на пациента и се прави обща оценка на нуждата за провеждане на ортодонтско лечение.

Вторият етап е ортодонтският анализ. Той включва:

 • Снемане на подробна анамнеза;
 • Вземане на отпечатъци;
 • Фотодокументация на лицето и зъбите;
 • Рентгенографии;
 

Цялата тази информация е необходима, за да се направи пълна и точна диагноза (списък с всичко, което трябва да се коригира), да се огледа случаят на 360 градуса и да се изготви съответният план за лечение, съобразен с индивидуалните особености на всеки пациент.

Третият етап е дискусията на диагнозата и лечебния план с пациента. Освен тях, на този етап се обсъжда и видът на апарата, който може да бъде използван за лечението, така че да удовлетвори естетичните изисквания на пациента, ориентировъчната продължителност и цената на лечението.

В ортодонтията съществуват много техники, методики и концепции. Всяка от тях има своите предимства. Владеейки различни ортодонтски техники, д-р Балабанов има възможността да ги комбинира по време на ортодонтското лечение така, че да бъде използвана най-подходящата, за съответния етап от лечението, което да доведе до желания резултат, за възможно най-кратко време.

Всички материали, които използваме са от най-висок клас, а принципите и техниките, които прилагаме в диагнозата и лечението са научно доказани, утвърдени, съвременни и съобразени с биологичните лимити на челюстите, ставите и мускулите, което гарантира отличен резултат и стабилност в дългосрочен план.

Видове брекети

Най-честите видове брекети, които използваме в нашата практика са:

Метални брекети

метални брекети

В исторически план, металните брекети се развиват от най-дълго време. През годините са подлагани на множество изследвания и тестове, които сочат, че дори днес, традиционните метални брекети са тези, които имат най-висока ефективност, ефикасност и прецизност – чрез тях може да се разреши перфектно всеки ортодонтски проблем.

Керамични брекетикерамични брекети

След като обсъдим вашите нужди, изисквания и типа ортодонтско лечение, което е най-подходящо за вас, ще обсъдим и възможността за използване на естетични брекети. Те са керамични и са с цвета на зъбите.

Прозрачни брекети

невидими шини

Повече за прозрачните шини прочетете в страница алайнери.

Лингвални брекети

Лингвалните брекети се поставят върху вътрешната повърхност на зъбите, следователно те не се виждат и успешно извършват своята функция.

Инкогнито брекетите са персонализирани за всеки пациент и всеки зъб.

Инсигния (Персонализирана компютърно асистирана техника)

Стандартните брекети съдържат в себе си цялата информация за крайното пространствено разположение на всеки зъб. Информацията се базира на средностатистически данни. Чрез системата ,,Инсигния’’, имаме възможност да зададем индивидуални стойности за всеки зъб на всеки отделен пациент, т.е. брекетите са персонализирани.

Дъгите също са индивидуални за всеки пациент (форма и големина за дъбната дъга) и се изработват от роботизирани машини

Продължителност

Продължителността на ортодонтското лечение зависи от сложността на случая и индивидуалния отговор на костта при преместването на зъбите. При едни пациенти това се случва по-бързо, а при други по-бавно.

При започване на ортодонтско лечение, е необходимо да идвате веднъж на 4-6 седмици. Средната продължителност на едно посещение е около 45 мин.

Безболезненост

Ортоднотското лечение не е болезнено. Силите, които се използват за придвижването на зъбите в правилната посока, се дозират внимателно, така че да няма болка и риск за самите зъби. След всяко посещение, е възможно да се усеща напрежение в зъбите, но обикновено това чувство отшумява за 2-3 дни. При започване на лечението, ще Ви дадем допълнителна информация как да се справите с дискомфорта, ако такъв изобщо има.

Възрастова граница

Няма възрастова граница за провеждане на ортодонтското лечение. Разбира се, стратегията за провеждането му е различна при деца и възрастни, но съвременната ортодонтия позволява безпроблемното разрешаване на всякакви ортодонтски проблеми във всички възрасти.

Споделете