Брекети

Начало | Услуги | Брекети

Ортодонтията (от гръцки език ,,Ортос” – правилно/право и ,,Одонт’’ – зъб) е наука за правилно и функционално подреждане на зъбите.

Оптимално подредените зъби имат много предимства, някои от които са:

 • Красива усмивка;
 • Функционална захапка – Тя позволява правилно разпределение на дъвкателните сили. Улеснява дъвченето, като то става максимално ефективно, с минимални усилия, което е щадящо за зъбите и им гарантира по-дълъг живот и поддържа дългосрочна стабилност на получените резултати;
 • Правилен говор;
 • Липса на ротирани и/или струпани зъби – Това допринася за по-лесното им почистване и съответно за по-малко натрупване на плака, зъбен камък и поява на кариес;
 • Минимално натоварване на темпоро-мандибуларните стави и мускули;
 • Предпазва зъбите от счупване при травми;
 • Създава оптимални условия за поставянето на коронки или импланти и др.

За постигането на гореспоменатите резултати, е необходимо да се направи точна диагноза и индивидуален план за лечение, съобразен с отделните характеристики на всеки пациент.

брекети

Диагнозата и планът за лечение се оформят от няколко етапа.

Поставяне на брекети – Етапи

Първият етап е първоначалният преглед от ортодонт, на който се оглежда общото състояние на зъбите, мускулите и долно-челюстните стави. Обсъждат се желанията на пациента и се прави обща оценка на нуждата за провеждане на ортодонтско лечение.

Вторият етап е ортодонтският анализ. Той включва:

 • Снемане на подробна анамнеза;
 • Вземане на отпечатъци;
 • Фотодокументация на лицето и зъбите;
 • Рентгенографии;
 

Цялата тази информация е необходима, за да се направи пълна и точна диагноза (списък с всичко, което трябва да се коригира), да се огледа случаят на 360 градуса и да се изготви съответният план за лечение, съобразен с индивидуалните особености на всеки пациент.

Третият етап е дискусията на диагнозата и лечебния план с пациента. Освен тях, на този етап се обсъжда и видът на апарата, който може да бъде използван за лечението, така че да удовлетвори естетичните изисквания на пациента, ориентировъчната продължителност и цената на лечението.

В ортодонтията съществуват много техники, методики и концепции. Всяка от тях има своите предимства. Владеейки различни ортодонтски техники, д-р Балабанов има възможността да ги комбинира по време на ортодонтското лечение така, че да бъде използвана най-подходящата, за съответния етап от лечението, което да доведе до желания резултат за възможно най-кратко време.

Всички материали, които използваме са от най-висок клас. Принципите и техниките, които прилагаме в диагнозата и лечението, са научно доказани, утвърдени, съвременни и съобразени с биологичните лимити на челюстите, ставите и мускулите. Това гарантира отличен резултат и стабилност в дългосрочен план.

Видове брекети

Най-честите видове брекети, които използваме в нашата практика са:

Метални брекети

метални брекети

В исторически план, металните брекети се развиват от най-дълго време. През годините са подлагани на множество изследвания и тестове, които сочат, че дори днес, традиционните метални брекети са тези, които имат най-висока ефективност, ефикасност и прецизност – чрез тях може да се разреши перфектно всеки ортодонтски проблем.

Керамични брекетикерамични брекети

След като обсъдим вашите нужди, изисквания и типа ортодонтско лечение, което е най-подходящо за вас, ще обсъдим и възможността за използване на естетични брекети. Те са керамични и са с цвета на зъбите.

Керамичните брекети са един много елегантен начин за ортодонтско лечение. Цената на тези брекети традиционно е по-висока, заради своята естетична стойност, както и материала, от който са направени. Те се забелязват само при много близък контакт и по-точно се забелязва металната дъга, която е много тънка, но все пак от метал. Удобство е, че при някакъв специален повод (сватба, бал и др.) дъгата може да бъде свалена временно за снимки и пр. Въпреки тази възможност, керамичните брекети не се виждат на сними и при социален контакт. Много често пациентите избират комбиниран вариант поради финансови причини. Поставяме керамизни брекети горе, метални долу, по този начин цената на брекетите се редуцира, а резултата е естетичен.

Прозрачни брекети

невидими шини

За тези пациенти, които искат напълно невидим вариант, подходящи методи са лингвалните брекети и прозрачните шини (алайнери). Тези методи са описани по-долу, тук ще ги сравним, за да имате по-добра представа за предимствата и недостатъците на ортодонтското лечение.

Лингвални брекети или алайнери

Лингвалните брекети се поставят върху вътрешната повърхност на зъбите, следователно те не се виждат и успешно извършват своята функция.

Инкогнито брекетите са персонализирани за всеки пациент и всеки зъб.

Традиционно, лингвалните брекети не са много разпространени, сега когато има алайнери, все по-малко хора избират този вариант. Причината е, че са обърнати към езика и се създава неудобство, по-трудно се свиква с тях, трудно се почистват и са трудни за манупулирани от лекаря.

По-удачен вариант са прозрачните шини (т.нар. невидими брекети или алайнери). Те са прозрачни, могат да бъдат свалени, ако пациента поиска, но дори когато ги носи, трудно някой може да забележи, че имате нещо в устата.  Един недостатък до скоро, а именно цената на алайнерите, бе пречка за много пациенти да изберат този вариант. Сега цената им доста падна, поради големия брой лаборатории, които ги изработват, както и намалената цена на материали и софтуер.  Сега цената на прозрачните шини се е доближила до тази на брекетите, като в някои по-леки случаи тя дори е по-ниска.

Недостатък на алайнерите е ограничението за по-сложните случаи. Това може да бъде преценено от ортодонта по време на прегледа. Друг недостатък на лечението с прозрачните брекети и всъщност техния най-голям плюс, е възможността да се свалят. Ако се свалят често и се носят по-малко време от указаното, пациента сам забавя своето лечение. Ако не сте сигурни дали ще сте достатъчно дисциплинирани да ги носите, по-добре да бъде избран един от фиксираните методи за ортодонтско лечение.

Повече за прозрачните шини прочетете в страница алайнери.

Лечение с брекети в клиника Вирту София

Инсигния (Персонализирана компютърно асистирана техника)

Стандартните брекети съдържат в себе си цялата информация за крайното пространствено разположение на всеки зъб. Информацията се базира на средностатистически данни.

Чрез системата ,,Инсигния’’ имаме възможност да зададем индивидуални стойности за всеки зъб на всеки отделен пациент, т.е. брекетите са персонализирани.

Дъгите също са индивидуални за всеки пациент (форма и големина за дъбната дъга) и се изработват от роботизирани машини.

За колко време се поставят брекети?

Продължителността на ортодонтското лечение зависи от сложността на случая и индивидуалния отговор на костта при преместването на зъбите. При едни пациенти това се случва по-бързо, а при други по-бавно.

При започване на ортодонтско лечение, е необходимо да идвате веднъж на 4-6 седмици. Средната продължителност на едно посещение е около 45 мин.

Безболезненост

Ортоднотското лечение не е болезнено. Силите, които се използват за придвижването на зъбите в правилната посока, се дозират внимателно, така че да няма болка и риск за самите зъби. След всяко посещение, е възможно да се усеща напрежение в зъбите, но обикновено това чувство отшумява за 2-3 дни. При започване на лечението, ще Ви дадем допълнителна информация как да се справите с дискомфорта, ако такъв изобщо има.

Възрастова граница

Няма възрастова граница за провеждане на ортодонтското лечение. Разбира се, стратегията за провеждането му е различна при деца и възрастни, но съвременната ортодонтия позволява безпроблемното разрешаване на всякакви ортодонтски проблеми във всички възрасти.

Отговорът на много хора, на които им предстои лечение или трябва да бъде направено такова е:
“Твърде е късно за мен, стар/а съм за брекети.”
Това е мит и той трябва да бъде развенчан. Брекетите, като средство и метод за ортодонтско лечение е разработен именно за възрастни пациенти.  Брекетите позволяват местене на зъби при пациенти, които са със завършен растеж на челюстите и няма горна граница. При децата има разработени други техники за стимулиране на растежа и пр., тогава, когато това може да бъде направено. При възрастните това вече не е възможно, а фиксираните техники (брекети) са създадени за решаване именно на такива казуси.

Така че, няма медицинска пречка, обвързана с годините, за да бъдат поставени брекети.

Противопоказания за поставяне на брекети

Вече знаем, че няма възрастови ограничения за поставяне на брекети, но има някои временни и постоянни пречки (противопоказания) за тяхното поставяне.

Временни противопоказания:

 1. Пациенти, които имат активно парадонтално заболяване – гингивит, пародонтит. При тях е наложително да се извърши първо лечение на пародонта, след което може да се пристъпи към лечение с брекети. С повишено внимание се третират тежките и агресивни пародонтити. При тях трябва да се назначи инициална терапия, изчаква се период за оценка на лечението. Ако се наложи се предприема втора и трета фаза – открит кюретаж и костозаместване.
 2. Кариеси, периодонтити (грануломи), пулпити – преди ортодонтско лечение с брекети устната кухина се “санира”, тоест всяка инфекция по зъбите трябва да бъде отстранена, защото лечението с фиксирана техника, каквито са брекетите, може да продължи по-дълъг период, а тяхното присъствие затруднява лечението на кариес и коренови канали, затруднява поставяне на кофердам, изолацията на зъбите като цяло при работа.
 3. Зъби за екстракция – дали по ортодонтски показания или просто наличието на зъби с показания за изваждане трябва да се осъществи преди поставяне на брекетите.
 4. Липса на дистални (задни зъби) – този казус до скоро нямаше решение и тези пациенти нямаха възможност да се лекуват с брекети. Това в днешно време е преодолимо с поставяне на мини импланти за опра на мястото на задните зъби. След лечението те се свалят също. Могат да бъдат използвани и нормални зъбни импланти за опора при липса на естествени зъби.
 5. Общи заболявания – множеството нямат отношение към лечението с брекети, но някои конкретни имат нужда от консултация със лекуващия лекар или специалист. След снемане на медицинска анамнеза ортодонта ще прецени има ли противопоказания за поставяне на брекети и нужда от консултация или лечение на общото заболяване.

Колко струват брекетите?

Цената за поставяне на брекети в дентална клиника Вирту варира между 2000 и 6500 лв.

Всички цени и пакети вижте в страница ЦЕНИ.

Споделете