Избелване на зъби

Начало | Услуги | Избелване на зъби

Избелването на зъби е козметична процедура, която се извършва посредством аплициране на избелващ гел. Най-често той съдържа активна съставка от водороден или карбамиден пероксид.  Избелващия ефект се постига като активни, свободни радикали от гела навлязат в повърхностния слой на емайла, “захващат” пигмента и го извеждат. Допълнително се осъществява и лека дехидратация, което прави зъбите по-плътни и бели.

Професионално избелване на зъби

Избелващия гел може да бъде поставен в зъболекарския кабинет и активиран чрез светлина или по химичен път. Най-често за тази процедура се ползва висок процент разтвор на избелващия агент за кратко време.

Втори и по-щадящ вариант е домашно избелване със шини. Гела е с по-малка концентрация, но ефекта настъпва постепенно в рамките на 1-2 седмици. 

На пазара има и много други разновидности за избелване – пасти, лентички и др., които има минимален ефект, тъй като Европейския регулатор наложи максимално допустими безопаснти концентрации на активните съставки за козметични и избелващи продукти, свободно предлагани на пазара.

Избелване на зъби в София

Честата употреба на избелващи агенти може да доведе до трайна чувствителност на зъбите, за това препоръчваме консултация със дентален лекар преди започване на избелване. 

ИНСТРУКЦИИ ЗА ПАЦИЕНТА СЛЕД ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

За да се постигнат избелващите резултати, които желаете, моля прочетете следните  инструкции, като обръщате особено внимание на всякакви допълнителни инструкции които Вашият дентален лекар може да е добавил.

Избелени зъби

  1. Да се избягват храни и напитки, които биха могли да оцветят зъбите като: кафе, кола, червено вино, цвекло, черен чай и др. Евентуално можете да ги консумирате със сламка.
  2. Да се избягват храни и сокове с високо съдържание на лимонена или фосфорна киселина, кисели храни и фрешове;
  3. Не използвайте тютюневи продукти докато избелвате зъбите си
  4. Възможно е да се появи чувствителност от температурни дразнения (най-вече от студено) и понякога да се чувства дискомфорт – това е нормално и отшумява до седмица. Ако все пак продължава повече време и е нетърпимо, моля, обърнете се към денталния лекар. Той ще ви препоръча да използвате реминерализиращ гел, съдържащ флуор и калциеви фосфати, които ще предпазят зъбите Ви през чувствителния период.
  5. Да не се използва вода за уста, съдържаща активната съставка „хлорхексидин“ , като например Eludril, PerioAid, Parodontax, защото това ще доведе до кафяво оцветяване по зъбите
  6. Честите стоматологични прегледи и почиствания са важни преди и след избелване, за да се поддържат зъбите здрави и бляскави.
Споделете