Фасети

Начало | Услуги | Фасети

Фасетите са един от инструментите за сътворяване на красива усмивка. Много пациенти смятат, че сами могат да изберат между фасети и коронки, а всъщност те се поставят по индикации.

Фасетата представлява нещо като полу-коронка. От същия материал, но с друг дизайн изделието ще се казва овърлей, инлей, коронка или друго. Тоест дизайнът и липсващата част от зъба определят наименованието.

Фасетите покриват само външната (вестибуларна) страна на горните и долни предни зъби. Задната стена на зъбите не се изпиляват (препарират). Тоест фасетата сама по себе си представлява микроинвазивен вариант на коронка, защото се запазва задната част на зъбите непокрита.

Технологиите и материалите са се развили до там, че днес може да се поставят фасети на предната част на зъбите ви, дори без изпиляване. Това изисква много точна и прецизна работа в екип (зъболекар – зъботехник). От съществено значение е и изключително точният проект и адхезивният протокол (протоколът при залепване), за да е добър и дълготраен крайният резултат.

*Плъзнете на ляво и дясно
faseti-estetichna-stomatologiyafaseti-krasiva-usmivka-muj
faseti-dentalna-klinikafaseti-krasiva-usmivka

Фотополимерни фасети

Композитните или фотополимерните фасети се изработват в лаборатория, грубо казано от подобен материал, от който се правят обтурациите (пломби). Лабораторните фасети обаче се изработват при специфични условия, светлина и висока температура, което ги прави много по-здрави от обикновена пломба. Те могат да бъдат полирани до блясък. Недостатък на композита е неговото оцветяване с времето, така както се оцветяват и нашите зъби.

Керамични фасети

Керамичните фасети от своя страна също са няколко вида, според вида керамика и технологията при изработване.

Най-дълготрайният и естетичен начин за създаване на красива усмивка е чрез керамични фасети. С тях може да се подобри цвета и формата на зъбите, като предимството е, че не се оцветява от храни напитки.

Чрез керамиката могат да се вградят различни цветове и ефекти, които максимално имитират естествените зъби.

Поради тази причина най-красивите фасети се получават от керамика, която ръчно се нанася. Независимо от навлизането на новите технологии за компютърен дизайн и принтиране на керамика послойната техника остава най-добрият избор или „златен стандарт“ за максимално естетични резултати.

За задни зъби най-често се използва керамика, която е пресована под налягане или фрезована от вече пресовано блокче. Този метод на изработване осигурява голяма здравина и е подходяща за дъвкателни зъби. За предни зъби се предпочита керамика, която е нанесена слой по слой. Този метод ни дава максимална естетика и имитиране на естествените зъбни стуктури – емайл и дентин.

*Плъзнете на ляво и дясно
faseti-nova-usmivkafaseti-sled
faseti-predifaseti-sega

Индикации и контраиндикации за поставяне на фасети

Индикации за поставяне на фасети (кога може):

 • зъби, които имат много обтурации (пломби);
 • зъби, които имат променен цвят;
 • зъби с абразия (изтриване) за възстановяване на формата и функцията;
 • зъби с треми и диастеми (разстояние между зъбите);
 • зъби с атипична форма (по-малки на размери и др.);
 • могат да бъдат поставени и върху зъби с леки ротации (леко криви зъби);
 • за трайна смяна на цвета;

Временни контраиндикации (обстоятелства, които възпрепятстват поставянето, но могат да бъдат коригирани или изискват допълнителни манипулации преди това)

 • ортодонтски аномалии като ротации (завъртане) или струпване на зъби (когато няма място). Изисква се първо провеждане на ортодонтско лечение, защото в противен случай ще има прекомерно изпиляване на зъби, в някои случаи дори е невъзможно.
 • дълбока захапка или снижена захапка (при изтриване). В този случай трябва да се помисли комплексно. Това е един от най-честите фактори за фрактури по керамиката, който ако не се съобрази има риск от счупване след това;
 • докато зъбите трябва да бъдат лекувани преди това ендодонтски (кореново лечение);
 • Когато има индикации за оклузални проблеми, тоест има зони, в които дъвкателната система се претоварва. Тогава се налага оклузален анализ и преразглеждане на случая. Отново, ако не бъде съобразено това има риск от фрактури на керамиката, тоест компрометирана е дългосрочността на възстановяванията

Контраиндикации (случаи, в които не може или не е препоръчително да се постят фасети)

 • когато на предните зъби има вече коронки. Логично след като зъбите са изпилени за корони, не може да се сложат фасети.
 • при деца и юноши под 18 години поради етични съображения, растеж на челюстите и други.
 • при силно разрушени зъби, където цялостното обличане в коронки е наложително
 • при пациенти, които отказват да направят ортодонтско лечение, а деформацията налага прекомерно изпиляване или изобщо не е възможно това.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Избелването не е задължително за останалите зъби. Това е въпрос на предпочитание на пациента. Зъбите, на които ще се поствят фасети не изисква тяхното избелване. Проблем са тези случаи, в които има много голяма промяна в цвета (тоест фасетите са много по-бели от другите зъби). Тогава може да се прибегне до избелване на останалите.

Средната продължителност е около 10 години, но това не е задължително. Ако фунционално всичко е наред, най-честата причина за смяна е отдръпване на венеца. При фасетите с много малка препарация тази граница не си личи и това не е проблем. При останалите случаи, при добра хигиена и посещения за професионално почистване два пъти в годината, може да си носите фасетите много повече от 10 години.

Композитните фасети да, керамичните-не!

Има етични съображения при деца под 18 г., също така при тях има растеж на челюстите и е възможно при поставяне на постоянни керамични възстановявания да се разместят, да се отворят пространства и др.  Предпочитаме да поставяме по-временни решения при деца под 18 г., след като приключи растежа да се помисли за постоянни или по-скъпи варианти. По същата причина не се поставят и импланти при деца. Редно е това да се случи след преустановяване на растежа.

Това е мит! За коронки също не се умъртвяват зъби. Ендодонтското лечение си има показания и индикации. Индикации заради възстановяване не се приемат сериозно в наши дни.  В изключително редки случаи се прибягва до това, един от тях е при силно прораснал зъб, когато няма място за възстановяване на срещуположния.  Съответно силно прорасналият зъб трябва да бъде скъсен, за да се възстанови дъгата и правилната функция.

Това не би трябвало да се случва. Може да се развие на границата с фасетата, тогава той се оправя.  Развитието на кариес под фасетата говори за недобро почистване на кариозна маса при препарирането.  Нo това е много голяма рядкост!

Падане на цялата фасета се случва изключително рядко. Може да е пропуснат някой етап от циментирането. Но това не е проблем, тя се залепя отново. Падането на повече, вече е индикация за не добър протокол на циментиране.

Отчупване се случва доста по-често. Това може да е признак за не добре балансирана оклузия (функция). Чест чипинг (отчупване) се наблюдава на вторите зъби. Причина може да е отново не добре балансирана функция при латеротрузия (движение на долната челюст встрани), когато пациентите искат предните им зъби да бъдат абсолютно еднакви на дължина, се закачат вторите, при движение напред и встрани, което води до натоварване и счупване. В естествено красивата усмивка вторите зъби са с един милиметър по-къси от първите. Това е отново доказателство, че формата следва функцията.

Няма специален режим на хигиена. Фасетите не се мият по-леко, нито пък с нещо специално. Трябва да се поддържа нормална устна хигиена и почистване при вашия зъболекар два пъти в годината.

Зависи от индикациите, в някои случаи има медицински показания, но има и доста пациенти, които си слагат, за да имат по-красива усмивка.

Не бих казала, че е скъпо. Фотополимерните фасети са с цена наполовина от керамичните, но пък изискват повече поддръжка заради промяната в цвета. Един път годишно трябва да се полират, за да се освежат. Цената на керамичните фасети е по-висока заради липсата на този недостатък. Но цената не се определя толкова от материалите, а от методиката на работа, от уменията на оператора, от това до колко добре е планиран случаят и не на последно място има ли гранция, която предлага стоматологът за своите възстановявания.

Керамичните фасети са с по-високи цени и заради красивия краен резултат. Пак подчертавам, има и варианти на по-ниски цени, като фотополимерни фасети или пък бондинг (директно изграждане с фотополимер).

Споделете