Кариес

Какво е кариес?

Кариесът е едно от най-разпространените заболявания в световен план и засяга хора от всички възрасти.

Какви са причините за поява на кариес?

Кариесът е процес, който започва много преди първите видими промени. Основните причинители са специфични микроорганизми, които прилепват към зъбната повърхност. За да преживяват те се нуждаят от въглехидрати, а те попстъпват в устата на човек често при хранене.

⚠ Само при едновременното присъствие на бактериите и въглехидратите започва извличане на минерали от структурата на зъба, т.е започва кариозен процес.
     Това става само в зъбната плака, която се явява единствен и директен причинител на кариес!

Кариес стадии

Кариесът започва като кариесно петно, което в повечето случаи не е болезнено и остава незабелязано от пациентите. Открива се под плаката при почистването на плаката и зъбния камък. На цвят е тебеширено бяло. Процесът все още не е засегнал голяма част от зъбния емайл и лесно може да бъде стопиран.

При напредването в дълбочина се засяга зъбния емайл, а след това и дентина. Структурите са необратимо увредени – стават по-меки, потъмняват и се образуват кавитети (дупки).

Крайнния етап е достигане на кариеса до пулпата на зъба, където се намират кръвоностните съдове и нерва.

Какви са основните симптоми при кариес ? 

Най-често това е болка при консумиране на сладки храни или студени/топли храни. Болката обикновено преминава за няколко секунди. Друг симптом е задържането на храна в кавитета на зъба или в междузъбносто пространство, а това от своя страна води до възпаление на венците.

Какво става ако кариеса не се лекува навреме?

Кариесът, който е достигнал до пулпата на зъба се усложнява в пулпит и периодонтит, лечението на които е по-продължително и значително по-сложно.

Как се установява наличието на кариес?

Диагнозата кариес се поставя след обстоен клиничен преглед, при който стоматологът преглжда всички повърхности на всички зъби, а за някои трудно достъпни зони се използват съвремените рентгенови снимки,на които също може да се визуализира кариес на зъбните тъкани.

Как най-ефективно да се предпазим от кариес?

Директен причинител на зъбния кариес е зъбната плака, която се натрупва по зъбните повърхности и трябва да се отстранява редовно. Това става при ежедневното почистване на зъбите с четки, конци, паста и вода за уста и при клиничното професионално почистване на плака и зъбен камък, което се прави на всеки 6 месеца.

Освен почистването на плаката се прави профилактичен преглед на зъбите и ако има кариозни лезии те се лекуват в начален етап. При децата с цел профилактика на кариеса се поставят силанти на новопробилите зъби и процедурата се нарича силанизация.

Споделете