Кариес в детска възраст

Кариес в детска възраст

Кариес в детска възраст

Кариесът е едно от най-разпостранените заболявания при децата. Той не е просто лезия, а цял процес и лезията по зъбната повърхност е крайния резултат. Причинителите на кариес са същите, както и при кариес на възрастните, но при децата има определени предпоставки.

Предпоставки за поява на кариес при децата

  1. След пробива зъбите са с по-ниска минерализация на емайла и съответно засягането от кариес е по-бързо. Най-рискови са местата по дъвкателната повърхност (фисурите), където лесно се събират хранителни остатъци.
  2. Хранителните навици на децата също играят голяма роля за започването на процеса – честият прием на прости въглехидрати, подсладени напитки и междинните хранения са предпоставки за развитието кариес.
  3. При децата навиците за орална хигиена все още не са добре изградени – не се почистват всички повърхности от хранителните остатъци, не се отделя достатъчно време, набляга се на почистването на предните зъби и това води до задържане на голямо количесто плака, а тя е основния пряк причинител на кариес.

Kак изглежда кариеса?

В началото на процеса се наблюдават бели петна, които се виждат най-добре по гладките повурхности на предните зъби. Често се намират и под плаката. При задните зъби се наблюдават лезии с тъмен цвят (кафяв, черен), които в последствие се превръщат в кавитети по зъбната повърхност.

Трябва ли да се лекуват временните зъби от кариес?

Да, лечението е задължително с изключение на случаите, при които зъбът се клати и скоро предстои смяна. Кариесът при млечните зъби се развива сравнително бързо и ако не се лекува на време прогресира до пулпит, периодонтит и има риск от увреждане на зародиша на постоянния зъб.

Лечението същото ли е, както при възрастните?

Лечението не се различава от това при възрастни пациенти и постоянни зъби, но спецификата на работа идва от възприемането на лечението от пациента. Докато възрастните пациенти имат ясна представа какъв е проблема и осъзнават нуждата от лечение, то при децата трябва да се положат допълнителни усилия и да се въздейства за възприемане на лечението. Много често те изпитват страх и объркване от непознатата обстановка, за това е добре да посещават редовно стоматолог за контролни прегледи, свикване със средата и ако има кариозен процес той да се лекува в начален етап, когато лезията е малка, болката е минимална и процедурата продължава малко време.

Как може да се предотврати кариесът при децата?

За профилактика на кариеса се препоръчват редовни профилактични прегледи, които включват преглед на всички зъбни повърхности, професионално отстраняване на зъбната плака, мотивация на пациента/родителя за поддържане на добра орална хигиена и даване на наставления, свързани с оралната хигиена – начин на почистване на зъбите, четки, пасти и допълнителни приспособления при нужда.

Освен това, след пробива на постоянните зъби, с цел профилактика се прилага силанизирането – запълване на най-дълбоките части на дъвкателните зъби със специален материал, който ги запечатва и предотвратява задържането на храна и образуването на кариес.

Споделете