Пулпит

Какво е пулпит?

Пулпитът е възпалително заболяване на зъбите, което обхваща зъбната пулпа.

Зъбната пулпа е тъкан във вътрешността на зъба, която съдържа кръвоносни съдове – артерия и вена и зъбния нерв.

Какви са причините за пулпит?

Нормално емайл и дентин предпазват пулпата от външни въздействия, но ако по някаквва причина тази бариера се наруши пулпата реагира с възпаление.

» Най-често причината е усложнение след дълбок кариес, когато процесът обхваща голяма част от зъба и достига до нерва. 

» Друга причина може да бъде механична травма (например фрактура на зъба, травматична захапка или бруксизъм), термичен или химичен шок.

При възпаление зъбната пулпа се подува и оказва налягане по вътрешните стени на зъба, а този натиск води до силна болка.

От кариес до пулпит

Много често пациентите не предприемат лечение на кариеса, защото не изпитват болка, но в даден момент започват да усещат дискомфорт от различни дразнители – при студени или топли храни и напитки, при хранене или при консумиране на сладки храни.

В началото болката може да е краткотрайна – от 1 до 3 минути и да преминава след отстраняването на дразнителя, но скоро започват спонтанни болки, които се задържат все повече време.

Много характерно за пулпита е и нощната болка, която смущава съня на човек и го изважда от ежедневния му ритъм.

В началните етапи болката се повлиява от приема на болкоуспокояващи, но при напреднал пулпит те не оказват влияние.

Освен острото и бурно протичане на пулпита може да се срещне и като хроничен процес, който протича дискретно и болката се усеща при хранене или от задържане на храна в зъба.

Обратим ли е пулпита?

В началото пулпитът е обратимо състояние и при навременното лечение е от особена важност. Зъбната пулпа може да се запази, а с това и зъбът да остане витален (жив).

Ако процесът обаче е напреднал, състоянието е необратимо и зъбната пулпа не може да се запази. В тези случаи лечението включва умъртвяване на зъба и кореново лечение.

Споделете