Периимплантит

Какво е периимплантит и как се лекува?

периимплантит стадии

Какво е периимплантит?

Това е възпаление на тъканите поддържащи импланта – меките тъкани и костта. В началото възпалението е само в меките тъкани и те са зачервени, едемни и кървят, като това е обратимо състояние, но бързо се засяга костта и импланта губи своята стабилност.

Какви са най-честите причини?

Най-важното нещо след имплантирането е поддържането на добра орална хигиена от пациентите. Натрупването на зъбна плака около импланта е предпоставка за възпаление, за това задължително е редовното отстраняване на плаката с подходяща четка, конци и при нужда интрадентални четки. Освен това пациентите с импланти трябва да посещават стоматолога през 4 месеца, за контролен преглед и професионално почистване на плаката и зъбния камък. Ако този период се просрочи вероятността да се открие възпаление е голяма.

Предразположени към периимплантит са пушачите, пациентите страращи от пародонтит и бруксизъм.

Какво е лечението на периимплантит?

Лечението може да бъде консервативно или хирургично. При консервативното лечение се извършва професионално отстраняване на плаката и зъбния камък и обработване на мястото със специални медикаменти. Това е приложимо само в началните етапи, при които възпалението е в начална фаза и в меките тъкани.

При напреднал етап се налага хирургично лечение и отстраняване на възпалениете тъкани, ревизия на костния джоб, почистване на повърхността на импланта и зашиване на раната със специална пародонтална превръзка. В някои случаи възпалението е толкова напреднало, че се налага отстраняването на импланта и повторна имплантация след отстраняването на възпалените тъкани.

Споделете