Периодонтит (гранулом)

Какво представлява периодонтитът?

Това е процес, при който нелекуваното възпаление от пулпата е прогресирало и е преминало извън границите на зъбната пулпа. Вече обхваща костта и зъбоподдържащите структури.

248804471_867311413961854_2494761699544894293_n

Какви са причините за периодонтит?


– Основно те се делят на инфекциозни ( от микроорганизмите във възпалената пулпа ) и неинфекциозни ( от травма – падане или силен удар)

Периодонтитите се делят на остри и хронични.

  • При острите пациентите усещат постоянна болка, напрежение и тежест в зъба, като го чувстват по-висок от другите. Болката се усилва вечер и не се повлиява от болкоуспокоителни.
  • Хроничните периодонтити (грануломи) са най-често срещани и в повечето случаи протичат безсимптомно. Те са резултат от равновесие между увреждащите фактори (микроорганизмите) и защитата на организма. Пациентите не усещат болка или напрежение в съответния зъб и изобщо не подозират за наличието на възпалителен процес. Откриват се при рентгенова снимка, на която изглеждат като тъмни полета около корена на зъба.

 

Лечението

включва отстраняване на тъканите в кореновите канали, дезинфекция и запълване с подходящи материали, с които се възпрепятства развитието на възпалението. За повече информация вижте Лечение на коренови канали под микроскоп.

Споделете